فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 18 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین فیروزی*، بهرام میرشکاری، محمد باقر خورشیدی بنام صفحات 1-10

    به منظور بررسی تداخل دوره های مختلف رشدی علف های هرز تاج خروس و سلمه تره بر عملکرد ارقام مختلف کلزا، آزمایشی در سال زراعی 1386 در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل سه رقم کلزای پاییزه (اس ال ام046، اپرا و اکاپی) و دوره های مختلف تداخل علف های هرز در شش سطح شامل: عاری از علف های هرز (شاهد)، کنترل علف های هرز در مرحله ی 5-3 برگی، کنترل علف های هرز در مرحله ی 8-5 برگی، کنترل علف های هرز در مرحله ی آغاز گلدهی، کنترل علف های هرز در مرحله ی بعد از 50% گلدهی و تداخل تمام فصل علف های هرز بود. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر تداخل علف های هرز بر صفات ارتفاع بوته، تعداد خورجین در بوته و عملکرد روغن در سطح احتمال یک درصد و تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود و صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه در خورجین و عملکرد روغن در سطح احتمال یک درصد و تعداد خورجین در بوته و وزن هزار دانه در سطح احتمال پنج درصد بین ارقام مورد مطالعه تفاوت معنی داری داشت. بیشترین میزان عملکرد دانه و روغن در مقایسه با تیمار شاهد در سطح تداخل علف های هرز به ترتیب 55 و 54 درصد بود، همچنین عملکرد دانه با صفات تعداد خورجین در بوته (0.886=r)، وزن هزار دانه (0.513=r) و تعداد دانه در بوته (0.783=r) در سطح احتمال یک درصد همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. بین سطوح تداخل علف های هرز، رقم اس ال ام 046 در سطح شاهد (بدون علف هرز)، بیشترین عملکرد را دارا بود.

    کلیدواژگان: تاج خروس، تداخل علف هرز، دوره های مختلف رشدی، سلمه تره، عملکرد و کلزا
  • مسعود بخشایشی قشلاق، فرشاد حبیبی، هاجر بخشایشی، مرتضی شکارچی زاده، مهناز مسلمی، ندا هجران کش، پویا وفادار افشار صفحات 11-20

    این مطالعه به منظور بررسی پایداری عملکرد دانه ارقام آبی گندم الوند، الموت، زرین، نوید، آذر 2، سبلان، امید و بزوستیا، در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی و به مدت 3 سال زراعی (89-1386) در 6 شهرستان اجرا شد. در هر سال و در هر منطقه پس از برداشت، تجزیه واریانس ساده برای عملکرد دانه انجام و در پایان سال سوم تجزیه واریانس مرکب (3 ساله) در هر منطقه و در کل مناطق (3 سال و 6 منطقه) انجام شد. برای تعیین پایداری ارقام از روش های لین و بینز، ضریب تغییرات محیطی (C.V%) و روش غیر پارامتری رتبه (Rank) استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه مرکب (3 سال و 6 منطقه) نشان داد که اثر متقابل ژنوتیپ × منطقه × سال بر عملکرد دانه از نظر آماری معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در میان ارقام آزمایشی به رقم الوند با 3.74 تن در هر هکتار تعلق داشت. نتایج حاصل از تجزیه پایداری به روش لین و بینز نشان داد که کمترین واریانس درون مکانی در میان ارقام آزمایشی به رقم زرین و کمترین کمترین ضریب تغییرات محیطی به ارقام زرین و سبلان تعلق داشتند. نتایج حاصل از روش رتبه بندی (Rank) نشان داد که ارقام الوند و سبلان کمترین رتبه و ارقام سبلان و بزوستیا حداقل انحراف معیار رتبه را در بین ژنوتیپ های آزمایشی به خود اختصاص دادند. جمع بندی نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که ارقام زرین و سبلان از پایداری بالاتری نسبت به سایر ارقام مورد تحقیق برخوردار بوده و می توان به کشت آن در مناطق مورد مطالعه اقدام نمود.

    کلیدواژگان: سازگاری، عملکرد دانه، گندم نان، ضریب تغییرات محیطی
  • عادل عبدایمانی، محمدباقر خورشیدی بنام، داود حسن پناه، شهرام عزیزی صفحات 21-34

    به منظور تعیین مناسب ترین تاریخ کاشت برای تولید حداکثر عملکرد غده بذری ارقام سیب زمینی، این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار رقم سیب زمینی (آگریا، مارفونا، کایزر و ساوالان) و چهار تاریخ کاشت (20 فروردین، 10 اردیبهشت، 30 اردیبهشت و 20 خرداد) در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل در سال 1388 انجام شد. در طی دوره رشد صفات ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، تعداد و وزن غده در بوته، عملکرد غده کل و عملکرد قابل فروش اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که بین تاریخ کاشت و ارقام از لحاظ صفات ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، تعداد و وزن غده در بوته، عملکرد غده کل و عملکرد قابل فروش و بین اثر متقابل ارقام و تاریخ کاشت از لحاظ صفات ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته و تعداد غده در بوته اختلاف معنی داری وجود داشت. بیشترین عملکرد غده کل و قابل فروش، تعداد و وزن غده در بوته، ارتفاع بوته و تعداد ساقه اصلی در بوته مربوط به تاریخ کاشت دوم (10 اردیبهشت) و کمترین مربوط به تاریخ کاشت دیر (20 خرداد) بود. اختلاف عملکرد غده کل و عملکرد قابل فروش در تاریخ کاشت دوم (10 اردیبهشت) نسبت به تاریخ کاشت دیر (20 خرداد) 13.35 تن در هکتار بود. رقم ساوالان دارای بیشترین ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، تعداد و وزن غده در بوته، عملکرد غده کل و قابل فروش را بود. ضرایب همبستگی صفات نشان داد که عملکرد غده کل با ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، تعداد و وزن در بوته و عملکرد غده قابل فروش رابطه مثبت و معنی دار داشت. با توجه به نتایج به دست آمده تاریخ کاشت 10 اردیبهشت در رقم ساوالان برای تولید حداکثر عملکرد غده مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، سیب زمینی، عملکرد، غده چه
  • مهدی تبریزی، حمدالله کاظمی اربط صفحات 35-50

    این آزمایش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در ارقام گندم پاییزه بر اساس عملکرد و اجزای عملکرد دانه در سال زراعی 89-88 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز اجرا شد. عملیات زراعی از قبیل کاشت بذر، مصرف کود و سم در مزرعه و آبیاری به صورت روش های متداول انجام گردید. صفات زراعی و مورفولوژیک، تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، وزن سنبله، عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت بودند. تجزیه واریانس داده ها حاکی از اختلاف بین ارقام برای کلیه صفات، به غیر از وزن سنبله و تعداد دانه در بوته بود. همچنین، نتایج نشان داد که وزن سنبله اصلی از بالاترین میزان تنوع فنوتیپی (19.77%) و صفات تعداد روز تا رسیدگی و تعداد روز تا ظهور سنبله به ترتیب با مقدار (0.27% و0.52%) از کمترین میزان تنوع فنوتیپی برخوردار می باشد. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد حدود 82.73 درصد از تغییرات کل، توسط چهار مولفه اصلی اول توجیه می شود. تجزیه خوشه ای بر اساس روش وارد و فاصله اقلیدسی انجام شد. در این تجزیه 12 رقم مورد بررسی در قالب دو خوشه گروه بندی شدند که خوشه اول شامل 7 رقم و خوشه دوم، شامل 5 رقم بود.

    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ای، عملکرد دانه، گندم
  • میثم مرادی، سیدعطااله سیادت، کاظم خاوازی، رحیم ناصری، عباس ملکی، امیر میرزایی صفحات 51-66

    برای بررسی اثر کود زیستی بر عملکرد دانه رقم چمران آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایلام در سال 1388 اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل کود شیمیایی سوپرفسفات تریپل در 4 سطح (صفر، 50 ، 75 و 100% کود شیمیایی فسفر توصیه شده که 50% برابر با 90 کیلوگرم در هکتار، 75% برابر با 135 کیلوگرم در هکتار و 100% برابر با 180 کیلوگرم در هکتار بود) و کود زیستی در 4 سطح (عدم تلقیح، تلقیح با ازتوباکتر کروکوم، سودوموناس پوتیدا و مخلوط ازتوباکتر و سودوموناس) بود. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد استفاده از کود شیمیایی بر عملکرد و اجزای عملکرد، شاخص برداشت، عملکرد زیست توده، ارتفاع بوته و پروتئین معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک از 100 درصد کود شیمیایی به دست آمد. استفاده از کودهای زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد، شاخص برداشت، عملکرد زیست توده، ارتفاع بوته و پروتئین معنی دار بود. استفاده از کود زیستی نسبت به عدم تلقیح موجب افزایش صفات گردید. بیشترین عملکرد دانه، اجزای عملکرد، شاخص برداشت، عملکرد زیست توده، ارتفاع بوته و پروتئین در تیمار مخلوط ازتوباکتر و سودوموناس به دست آمد، اثر متقابل کود شیمیایی× کود زیستی بر عملکرد دانه معنی دار گردید. بیشترین عملکرد دانه از 100 درصد کود شیمیایی و مخلوط ازتوباکتر و سودوموناس و کمترین عملکرد دانه از عدم مصرف کود شیمیایی و عدم استفاده کود زیستی به دست آمد. بین 75 و 100 کود شیمیایی اختلاف معنی دار مشاهده نشد. بنابراین، می توان با استفاده 75 درصد کود شیمیایی توصیه شده به علاوه تلفیق ازتوباکتر+سودوموناس در کاهش مصرف کود شیمیایی صرفه جویی و به عملکرد دانه مناسبی در گندم دست یافت.

    کلیدواژگان: ازتوباکتر، سودوموناس، عملکرد و اجزای عملکرد دانه، گندم
  • الهام زمان زاده، سید محسن نبوی کلات، شهرام نوروززاده صفحات 67-82

    به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف متام سدیم و سولفوسولفورون در کنترل گل جالیز و عملکرد گوجه فرنگی آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در مشهد به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل 26.5، 53، 79.5 و 106 گرم در هکتار سولفوسولفورون، 400، 600، 800 و 1000 کیلوگرم در هکتار متام سدیم بود. نتایج آزمایش نشان داد که متام سدیم در مقایسه با سولفوسولفورون کارایی بالاتری را در کنترل گل جالیز و افزایش عملکرد گوجه فرنگی داشت، به طوری که تیمارهای 1000 و 800 کیلوگرم در هکتار متام سدیم بیشترین تاثیر را روی وزن خشک و تعداد شاخساره گل جالیز داشت و بیشترین عملکرد گوجه فرنگی در این تیمار به دست آمد. سولفوسولفورون در این آزمایش تنها یک بار به صورت پس رویشی به کار رفت و به نظر علت کارایی کم آن در مقایسه با متام سدیم همین نکته بود، زیرا کاربرد چند مرتبه از این علف کش به صورت پیش و پس رویشی در طول فصل توصیه شده است.

    کلیدواژگان: سولفونیل اوره، کنترل شیمیایی، وزن خشک
  • مسعود متین فر، مهرداد متین فر، فرید لطفی ماوی، علیرضا شایسته نیا صفحات 83-96

    به منظور ارزیابی مدیریت تلفیقی علف های هرز بر کنترل علف های هرز و کاهش مصرف علف کش های ذرت دانه ای، آزمایشی در سال 1389 در شهرستان قزوین به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل الگوهای مختلف کاشت در سه سطح شامل کاشت تک ردیفه، کاشت دو ردیفه مربعی و کاشت دو ردیفه زیگزاگی و استفاده از علف کش در دو سطح شامل علف کش های فورام سولفورون و نیکوسولفورون و دز مصرف علف کش ها در چهار سطح شامل 1، 1.5، 2 و 2.5 لیتر در هکتار بود. نتایج این بررسی نشان داد که در بین الگوهای مختلف کاشت، کاشت زیگزاگی از بیشترین کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز در تمام مراحل نمونه برداری برخوردار بود. علف کش فورام سولفورون نیز بهتر از علف کش نیکوسولفورون توانست علف های هرز را کنترل کند. در بین دزهای مصرف علف کش نیز با افزایش دز مصرفی درصد کنترل علف های هرز نیز افزایش یافت و استفاده از دز 2.5 لیتر در هکتار بیشترین کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز را دارا بود و در گروه آماری جداگانه ای نیز قرار گرفت، کمترین میزان کنترل علف های هرز نیز از تیمار 1 لیتر در هکتار به دست آمد.

    کلیدواژگان: الگوهای مختلف کاشت، دز مصرفی، ذرت، فورام سولفورون، نیکوسولفورون
  • فرید لطفی ماوی، جهانفر دانشیان، امین مرادی اقدم، مهدی مرادی اقدم صفحات 97-108

    به منظور ارزیابی مدیریت تلفیقی علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت علوفه ای، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1388 در منطقه میانه طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل خاک ورزی در دو سطح (اعمال و عدم اعمال خاک ورزی بین ردیف های کاشت) و نوع علف کش در سه سطح (فورام سولفورون، نیکوسولفورون و توفوردی+ ام سی پی آ) به همراه عدم کنترل علف های هرز به عنوان تیمار شاهد بود. نتایج نشان داد که تاثیر سطوح مختلف علف کش در تمام مراحل نمونه برداری بر کاهش وزن خشک علف های هرز معنی دار بود. در بین علف کش های مورد آزمایش علف کش فورام سولفورون و توفوردی+ ام سی پی آ به ترتیب بیشترین و کمترین میزان کاهش وزن خشک علف های هرز را داشتند. خاک ورزی بین ردیف های کاشت نیز باعث کاهش معنی دار وزن خشک علف های هرز گردید. همچنین نتایج نشان داد که اثرات ساده خاک ورزی و نوع علف کش تاثیر معنی داری در درصد افزایش عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در متر مربع نسبت به شاهد بدون کنترل علف های هرز داشتند. بیشترین درصد افزایش عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه به ترتیب با 59.1 و 57.2 درصد از تیمار اعمال خاک ورزی و با 51.8 و 58.2 درصد از علف کش فورام سولفورون به دست آمد. کمترین میزان افزایش عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در متر مربع نیز در علف کش نیکوسولفورون مشاهده گردید که با علف کش توفوردی+ ام سی پی آ در گروه آماری مشابهی قرار داشت.

    کلیدواژگان: ذرت علوفه ای، علف کش، عملکرد، کولتیواتور، مدیریت تلفیقی
|
  • H. Firouzi, B. Mirshekari, M.B. Khorshidi Benam Pages 1-10

    In order to evaluate interference of different growth period weeds such as Amarant (Amaranthus roflexus L.)and Lambs Quarter (Chanopodium album) on cultivars of oilseed rape, a factorial based on randomized complete block design with three replication was conducted in Agricultural Experiments at station the Islamic Azad University, Tabriz Branch in 2008. The factors were three oilseed rape fall cultivars (SLM046, Opera, Okapi) and six controlling methods at different growth period (complete weed control, controlling weeds at 3-5 leaves, at 5-8 leaves, at the beginning flowering, at 50% flowering, and competition of weeds in all of the time). Analysis of data revealed that effect of interference weeds on height, number of pod, oil yield was significant at 1% level of probability and on number of grains per pod, 1000-grains weight and grain at 5% probability levels. The effect of oilseed rape cultivars on height, number of grains per pod, oil yield was significant at 1% probability levels and number of pod and weight of 1000-grain in 5% probability levels. The highest grain yield and oil yield were found to be 54% and 55%, respectively as compared with those of control. Also, grain yield was correlated with number of pod(r=0.886), weight of 1000-grain(r=0.513), number of grain in pod(r=0.783) significantly at 1% probability levels. In order to increase grain yield, control with SLM046, recommend to farmers.

    Keywords: Amaranthus roflexus L, Chanopodium album, Growth period, Interference of weeds, Oilseed rape, Yield
  • M. Bakhshayeshi Geshlagh, F. Habibi, H. Bakhshayeshi, M. Shekarchezade, M. Moslemi, N. Hejrankesh, P. Vafadar Afshar Pages 11-20

    In order to study yield stability of bread wheat cultivars including Alvand, Alamout, Zarrin, Navid, Azar 2, Sabalan, Omid and Bezostiya under irrigation an experiment was conducted in RCBD for three cropping seasons (2007-2010) at six locations. Simple and combined analysis of variances for three years, each location and also combined analysis of variances for 3 years and 6 locations were implemented. Lin and Binns parameter, environmental coefficient of variations and rank method were used for determination of stable cultivars. Results of combined ANOVA (three years x six locations) showed that interaction effect of year x location x genotype was significant. The highest grain yield belonged to the Alvand cultivar with 3.74 tha -1. Results of stability analysis with Lin and Binns method also showed that Zarrin cultivar had the lowest within location variance for grain yield and lowest environmental coefficient of variations was belonged to cultivars Zarrin and Sabalan. The results of rank method showed that cultivars Alvand and Sabalan had the lowest rankingand cultivars Sabalan and Bezostiya had the lowest SDR among the experimental cultivars. It can be concluded that Zarrin and Sabalan cultivars had the highest yield stability and thus it can be recommended for locations in which it was studied.

    Keywords: Adaptability, Bread wheat, Environmental coefficient of variations, Grain yield
  • A. Abde Emani, M.B. Khorshidi Benam, D. Hassanpanah, Sh. Azizi Pages 21-34

    In order to determine the most suitable planting date for maximum production of seed tuber yield in potato cultivars, this experiment performed with four potato cultivars (Agria, Marfona, Savalan and Ceaser) at four planting dates (April 9th, April 30th, May 20th and June 10th) by using split plot experiment based on randomized complete block design in three replications at Ardabil Agricultural and Natural Resources Research Station during 2009. During growth stage, the traits were like plant height, main stem number per plant, tuber number and weight per plant and total and marketable tuber yield were measured. Analysis of variance from measured traits showed that planting dates and cultivars in traits like plant height, main stem number per plant, tuber number and weight per plant and total and marketable tuber yield and interaction of between cultivar × planting date plant height, main stem number per plant and tuber number per plant were significantly different. The highest total and marketable tuber yield, tuber number and weight per plant, plant height and main stem number per plant were obtained from second planting date (April 30th) and the lowest from latest planting date (June 10th). The difference between total and marketable tuber yield in the second planting date (April 30th) as compared with the latest planting date (June 10th) was 13.35 ton ha-1. Savalan had the highest plant height, main stem number per plant, tuber number and weight per plant and total and marketable tuber yield. Relationship of total tuber yield with plant height, main stem number per plant, tuber number and weight per plant and marketable tuber yield were positive and significant.According to the results, planting date of April 30th was suitable for maximum production of tuber yield of cultivar Sabalan.

    Keywords: Planting date, Potato (Solanum tuberosum L.), Mini, tuber, Yield
  • M. Tabrizi, H. Kazemie., Arbat Pages 35-50

    In order to detect the most effective characters on grain yield and its component in winter wheat genotypes, an experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted at Research Station of the Islamic Azad University, Tabriz Branch. Planting seed, application of fertilizers and fertilizers and pesticides and irrigation regimes were processed as they are usually done in the region. Some traits such as days to heading, days to maturity, height plant, main spike weight, straw yield, grain number per spike, grain weight per spike, grain yield and harvest index were characterized. Analysis of variance revealed that there were significant differences among genotypes for most of the traits except the weight of main spike and grain number per plant. Results also showed that the highest phenotypic (19.77%) diversity belonged to the weight of main spike and least to days to maturity and days to heading (with 0.27% and 0.52% ) respectively. Results of factor analysis showed that four factors accounted for 82.73% of the total variation. Cluster analysis, based on traits under study, grouped the genotypes into two groups. The first group consisted of seven and the second on of five genotypes.

    Keywords: Cluster Analysis, Factor Analysis, Grain yield, wheat
  • M. Moradi, S.A. Siadat, K. Khavazi, R. Naseri, A. Maleki, A. Mirzae Pages 51-66

    In order to study the effects of biofertilizer and phosphate fertilizer on yield and yield components of spring wheat a factorial experiment based on randomized completed blocks design with replications was conducted at the Mohsenabad, Mehran Research station in Ilam, Iran during 2009-2010. Experimental factors consisted of phosphorus chemical fertilizers at four levels(0, 90, 135 and 180 kg ha-1) and bio-fertilizer at four levels (non-inoculation, inoculating with Azotobacter chroococcum, Pseudomonas Putida and Azotobacter plus Pseudomonas). Results of analysis variance showed that using chemical fertilizer significantly effected grain yield, harvest index, biological yield, plant height and protein content. The highest grain and biological yields were produced by applying180 kg ha-1, while its effects on other traits were not significantly different from that of 135 kg ha-1. Biological fertilizers, on the other hand increased grain yield, harvest index, biological yield, plant height and protein content as compared to non inoculation treatment. The highest grain yield, harvest index, biological yield, plant height and protein content obtained from application of Azotobacter plus Pseudomonas. Grain yield, harvest index, biological, plant height were affected by interaction effects of chemical fertilizer and biological fertilizers. The highest and lowest grain yield belonged to the application of 180 kg ha-1 of chemical fertilizer and Azotobacter plus Pseudomonas and non- chemical fertilizer and non-inoculation, respectively, but the difference between 135 and 180 kg.ha-1 was not statistically different. Thus, it is cheaper to recommend use of 135 kg ha-1 of chemical fertilizer and Azotobacter plus Pseudomonas to get acceptable grain and biological yields.

    Keywords: Azotobacter, Grain yield, yield components, Pseudomonas, wheat
  • E. Zamanzadeh, S.M. Nabavi Kalat, S. Norouzzadeh Pages 67-82

    In order to evaluate the effect of Metham Sodium and Sulfosulforon dosages on broomrape control and tomato yield an experiment was conducted using randomized complete block design with 4 replications in Mashhad Iran. Treatments were Metham Sodium and Sulfosulforon at the rates of 26.5, 53, 79.5, and 106 gr.ha-1, at the rates of 400, 600.800, and 1000 kg.ha-1. The results showed that Metham Sodium was more effective than Sulfosulforon. The highest dry matter, number of broomrape foliage and tomato yield were obtained by using 1000 and 800 kg. ha-1 of Metham Sodium. Sulfosulforon was applied as post emergence once in this experiment. It seems that because of this reason efficiency is less than that of comparison with Metham Sodium. Thus pre and post multi – applications of the herbicide was suggested during cropping season.

    Keywords: chemical control, Dry matter, Sulfosulforon
  • M. Matinfar, F. Lotfi Mavi, A.R. Shayestehnia Pages 83-96

    In order to evaluate the effects of integrated weed management on weed control by using reduced herbicide dose, a field experiment was conducted in 2010 in Qazvin. The experiment was conducted in randomized complete block design with 24 treatments and 4 replications. The treatments were: different planting patterns at three levels (single row, square double rows and zigzag double row plantings) and doses of Nicosulfuron and Foramsulfuron application at four levels (1, 1/5, 2 and 2/5 liters per hectare), The results showed that among the different planting patterns, zigzag planting reduced weed populations and their dry weights significantly. Foramsulfuron herbicide could control weeds better than Nicosulfuron. Among the herbicide dosages, 2/5 litter dose per hectare highly reduced weed density its dry weight as compared to one litter dose.

    Keywords: Corn, Different planting patterns, Different herbicide dosages, Foramsulfuron, nicosulfuron
  • F. Lotfi Mavi, J. Daneshian, A. Moradi Agdam, M. Moradi Agdam Pages 97-108

    As factorial experiment based on randomized complete block design with four replications was carried out to evaluate the effects of weed management on yield and components yield of corn silage in Miyaneh region in the summer of 2009. Treatments were cultivation (with and without), herbicides (Foramsulfuron, Nicosulfuron and 2,4-D〣) and without controlling weed as control treatment. The results indicated that application of herbicides significantly influenced weeds dry weight at 1% probability level. The highest and lowest percentage loss of weeds dry weight were related to Foramsulfuron and 2,4-D〣, respectively, which were significantly different from other herbicides (Nicosulfuron). Cultivation was significantly effective on weeds dry weight as compared with non cultivation treatment. The results, also, indicated that cultivation and herbicides significantly affected increasing the biological and grain yields compared to non weeds control treatment. The highest biological and grain yield increase were obtained by 59.1% and 57.2% due to cultivation treatment and by 51.8% and 58.2% due to Foramsulfuron herbicide application, respectively. The lowest biological and grain yield was obtained by application of Nicosulfuron herbicide which was statistically comparable to that of 2,4-D〣 herbicide treatment.

    Keywords: Corn, Cultivation, herbicide, Integrated weed management, Yield